Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Mamos kampelis > Pasirūpink savimi > Reguliarūs ginekologiniai tyrimai – kokie jie ir kokia jų svarba?
Dalintis

Reguliariai atliekama ginekologinė apžiūra bei tyrimai yra nepakeičiama moterų sveikatos priežiūros dalis. Jie padeda pagerinti savijautą esant problemoms bei nusiskundimams ir užkirsti kelią galimiems sveikatos sutrikimams ateityje. Išsamiai panagrinėkime, koks vaidmuo čia tenka ginekologams, kokius tyrimus atlieka šie specialistai ir kodėl moterims taip svarbu reguliariai pas juos lankytis.

Kokie yra pagrindiniai ginekologiniai tyrimai?

Vienais pagrindinių laikomi šie ginekologiniai tyrimai:

  • PAP testas (gimdos kaklelio citologinis tyrimas) – tyrimas, padedantis nustatyti gimdos kaklelio ląstelių pokyčius arba ankstyvą vėžio stadiją.
  • ŽPV tyrimas (žmogaus papilomos viruso tyrimas) – aukštos rizikos ŽPV pagrindinis rizikos veiksnys gimdos kaklelio vėžio vystimuisi.
  • Ginekologinis ištyrimas – tai gydytojo atliekama apžiūra ginekologinėje kėdėje bei ultragarsinis tyrimas siekiant įvertinti moters reprodukcinę sistemą, įvertinti moters anatomiją, diagnozuoti patologijas, ligas ar užkirsti kelią piktybiniams pakitimams ateityje.
  • Makšties išskyrų tepinėlio tyrimas bei LPL tyrimas.

Svarbu pastebėti, kad individualūs sveikatos patikrinimų poreikiai gali skirtis atsižvelgiant į moters amžių, lytinį aktyvumą, planuojamą nėštumą, gretutines ligas, paveldimumą, ankstesnes sveikatos problemas ir kitus rizikos veiksnius.

Kalbant apie tyrimus, planuojant tikrintis sveikatą reikėtų pagalvoti ir apie mamografiją. Nors šį tyrimą atlieka ne patys ginekologai, tai labai svarbus krūtų rentgeno tyrimas, padedantis diagnozuoti krūtų audinio gerybinius ir piktybinius pakitimus. Jis dažniausiai reguliariai atliekamas vyresnėms nei 40 metų moterims.

Kokią svarbą turi reguliarūs ginekologiniai tyrimai?

Reguliarūs vizitai pas ginekologą ar ginekologę padeda anksti nustatyti problemas, kurių simptomai gali būti subtilūs arba įprastai net nepastebimi. Tai leidžia laiku užkirsti kelią ligai ar laiku pradėti gydymą  ir taip išvengti rimtų sveikatos problemų ateityje. Be to, reguliarių vizitų pas ginekologą ar ginekologę metu moteris gali aptarti savo sveikatos būklę, išsakyti kamuojančius nusiskindumus, aptarti atliktus tyrimus, užduoti rūpimus klausimus ir gauti reikalingą informaciją bei patarimus.

Kaip dažnai lankytis pas ginekologą, ginekologę?

Ginekologiniai tyrimai turėtų būti atliekami pagal rekomendacijas ir individualų gydytojo specialisto nustatytą grafiką. Sveikoms moterims profilaktiškai apsilankyti pas ginekologą reikėtų bent kartą per metus. Tokio vizito metu atliekama apžiūra bei ultragarsinis tyrimas.

Kas 3–5 metus atliekama gimdos kaklelio vėžio prevencinė programa. Moterims nuo 25 iki 35 metų onkocitologinis tepinėlis pagal šią programą atliekamas kas 3 metus, o nuo 35 metų kas 5 metus atliekamas žmogaus papilomos viruso tyrimas.

Svarbu prisiminti, kad savalaikis vizitas gali padėti išvengti rimtų sveikatos problemų ateityje. Jei kyla kokių nors klausimų ar nepatogumų, nebijokite kreiptis į savo ginekologą ar ginekologę ir apie tai pasikalbėti.

Kuomet reikėtų nelaukti ir pasirodyti gydytojui ar gydytojai nelaukiant įprastinio vizito?

Sveikatą tikrintis svarbu reguliariai, tačiau yra situacijų, kai kreiptis į specialistus svarbu nedelsiant. Kelios situacijos, kuriose svarbu pasikonsultuoti su specialistais išart:

  • Pasikeitus mėnesinių ciklui, jam tapus neįprastai skausmingam ar gausiam, mėnesinėms tapus nereguliarioms (tai yra, joms pasirodant dažniau nei kas 21 dieną ar rečiau nei kas 35 dienas).
  • Prasidėjus varginantiems pilvo skausmams. Tai gali būti tiek ūmūs, epizodiniai pilvo skausmai, tiek užsitęsęs pilvo skausmas.
  • Jei lytiniai santykiai skausmingi ar po jų pastebimas kraujavimas.
  • Pastebėjus gausesnes, nemalonaus kvapo ar pakitusios spalvos makšties išskyras.

Esant šiems ar kitiems neįprastiems pojūčiams bei nusiskundimams vertėtų pasikonsultuoti su savo gydytoju ginekologu ar ginekologe nieko nelaukiant.

Ginekologų vaidmuo prižiūrint moters sveikatą

Ginekologai visoje Lietuvoje aktyviai skatina moteris rūpintis savo sveikata ir reguliariai ją tikrintis. Šių gydytojų teikiama priežiūra apima ne tik profilaktinius tikrinimus, bet ir gydymą esant įvairiems moters sveikatos sutrikimams. Ginekologai gali suteikti reikiamos informacijos įvairiais klausimais ir duoti patarimų, kurie padės kasdieniame moters gyvenime. Taigi, vizitai pas šį gydytoją yra puiki galimybė aptarti bet kokius klausimus ar rūpesčius dėl savo sveikatos ir gerovės.

Reguliarūs ginekologiniai tyrimai yra esminis moterų sveikatos palaikymo elementas. Todėl svarbu į juos žvelgti atsakingai. Laiku apsilankius pas gydytoją ginekologą ar ginekologę galima ne tik pasijusti ramiau, bet ir užkirsti kelią tam tikroms problemoms ateityje. Atminkite, kad profilaktiškai atliekami ginekologiniai tyrimai – tai ilgalaikė investicija į savo sveikatą.

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą