Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Mažylis > Bendravimasir auklėjimas > Patarimai kaip pasirinkti žaislus
Dalintis

Šie patarimai ypač aktualūs kalėdiniu laikotarpiu, kai Kalėdų senio maiše dažniausiai atsiduria būtent žaislai. Įėjus į parduotuvę nuo žaislų gausos gali apsisukti ir galva – tiek daug spalvų, garsų, jautiesi kaip karuselėse!

Pirmiausiai ieškokite ženklo CE, kuris reiškia, kad žaislas sertifikuotas ir atitinka Europos sąjungos reikalavimus žaislams. Taip pat atkeipkite dėmesį, kokio amžiaus vaikui žaislas tinkamas – žaislams, skirtiems vaikams iki 3 m. yra keliami daug griežtesni reikalavimai. Svarbu ne tik kad neturėtų smulkių detalių, būtų tvirtas ir nesulūžtų vien užlipus, bet ir žaislo cheminė sudėtis. Neretai parduotuvėje galima rasti žaislą, berods tinkantį kūdikiui (pavyzdžiui kramtuką), tačiau atidžiau panagrinėjus pakuotę galima pamatyti, kad žaislas neskirtas vaikams iki 3 m., nors atrodo labai tvirtas, neturintis smulkių detalių ir pan. Kodėl? Todėl, kad jo sudėtyje yra draudžiamų naudoti cheminių medžiagų.

Saugiausia pirkti kuo natūralesnių medžiagų žaislus, būtent jie yra sveikesni jūsų mažyliui, estetiškai patrauklesni bei ne tokie kenksmingi gamtai. Dažniausios natūralios medžiagos, naudojamos žaislų gamybai: medis, linas, vilna, kartonas. Perkant plastikinį žaislą reiktų ieškoti tokių, kuriuose nėra pavojingų cheminių medžiagų, tik, deja, ant pakuotės tokios informacijos dažniausiai nerasite. Bet jei praplėšus pakuotę jaučiamas nemalonus plastiko kvapas, patariama tokių žaislų nenaudoti vaikams bent iki trijų metų.

Pirkite mažiau, bet kokybiškesnių, tvirtesnių žaislų. Atkreipkite dėmesį į žaislo garantiją (pagal Lietuvos respublikos įstatymus žaislams galioja dviejų metų garantija), turite teisę jos reikalauti iš kiekvieno pardavėjo. Žinoma, garantija netaikoma techniniams pažeidimams panaudojus žaislą.

isuomet galvokite kokia žaislo nauda vaikui. Automatizuoti žaislai, dar vadinami „vieno mygtuko paspaudimo žaislais“, naudos vaikui duoda mažai, yra įrodyta, kad tokie žaislai gadina įgimtą vaiko klausą, mažina estetinį pajautimą, neskatina vaiko mąstyti, tik atlikti techninį, automatizuotą veiksmą. Tad ieškokite originalesnių, įdomesnių žaislų, ne tik tokių, kur paspaudus mygtuką groja muzika ir mirksi įvairios švieselės.

Taip pat nepamirškite, kad žaislas turi atitikti vaiko raidą. Tas, kas tinka dvimečiui - netiks ką tik gimusiam kūdikiui ar penkiamečiui. Žinoma, kiekvieno vaiko raida yra individuali, geriausiai vaiko gabumus ir galimybes žino tėvai, tačiau tikrai pusės metų vaikui nereikalingas Lego konstruktorius ar stalo žaidimas.

Per svarbiausias šventes, kurias paprastai vaikai gauna dovanas, tokias kaip Kalėdas, gimtadienius, krikštynas pateikite seneliams, giminaičiams ir draugams norimų dovanų sąrašą. Patikėkite, tai veikia! Vieną, antrą kartą pateikus norimų dovanų sąrašą, laikui bėgant norintys ką nors padovanoti įpras klausti, kokia dovana dovana būtų tinkama jūsų mažyliui ir kur ją galima įsigyti. Taip sutaupysite „dovanotojo“ pinigų ir laiko, o jūsų vaikas galės džiaugtis kokybiškesniais žaislais ir kitais daiktais.

Bent kartą per metus atrinkite nenaudojamus žaislus ir juos padovanokite tiems, kam jų labiau reikia. Kalėdų laikotarpis tam itin tinkamas, atiduodami senus žaislus ne tik atlaisvinsite vietą naujiems, bet ir suteiksite kitiems daug džiaugsmo. Ieškančių labdaros visuomet yra labai daug, o jei nerandate, kreipkitės į labdaros organizacijas.

Bent keturis kartus per metus žaislus atrinkite – dalį paslėpkite ir ištraukite senų. Žinoma, iš vaiko nereiktų paimti jo itin mėgiamų žaislų, tokie turėtų būti vaikui pasiekiami nuolatos. Net ir barškutis kūdikiui, kurį laiką pabuvęs sandėliuke, keturmečiui gali būti fantastiškas muzikos instrumentas! Besikeičianti aplinka yra svarbi vaiko vystymuisi.

Stenkitės nepirkti vaikui žaislų be progos. Tegul tai tampa dovana, o ne kasdienine preke. Geriau kasdien padovanokite vaikui dėmesio, meilės ir šilumos, o ne bandykite savo rūpestį išreikšti nuolatos pirkdami naujus daiktus. Beje, atsiminkite, kad daugybę žaislų galite pasigaminti namuose, ir jų gamyba dažniausiai nereikalauja nei daug laiko, nei lėšų. Idėjų tam galite pasisemti internete, kurių ten apstu. Prie tėvelių gamybos žaislų vaikas dažnai labiau prisiriša emociškai, nei prie pirktinių, ypač, jei gamybos procese galėjo dalyvauti ir mažylis. Patikėkite, net dvimetis gali būti nepakeičiamas pagalbininkas! Na, o jei vis tik tam neatrandate laiko ar noro, „žaidimų“ galite rasti ir buityje – leiskite vaikui nusilupti pačiam kiaušinį, bananą, padėti nuvalyti dulkes (net jei jis to tobulai ir nepadaro), duokite paplakti kiaušinienę, juk tai nuostabiausi žaidimai vaikui, kurie ne tik jį džiugina, bet ir skatina vaiko kūrybiškumą, didina pasitikėjimą savimi ir savivertės jausmą.

Parengė Simona Kupetienė

 

 

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



Eglė Data: 2020-03-09 09:03:59
Sveiki,
Eglė Data: 2020-03-09 09:03:59
Sveiki,

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą