Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Pranešimai spaudai > Pranešimai spaudai :) > Draugystė su vaikų globos namų auklėtiniu
Dalintis

Laikinas svečiavimasis – draugystė su vaikų globos namų auklėtiniu

Net ir netapę globėjais ar įtėviais, jūs galite užmegzti draugystę su vaikų globos namuose augančiu vaiku. Laikinas svečiavimasis – be tėvų globos likusio vaiko lankymas globos namuose, taip pat galimybė kartu leisti atostogas ar savaitgalius, kurių metu patirsite daug įsimintinų akimirkų. Tik nepamirškite – svarbiausia vaiko interesai, jo nuomonės išklausymas, vaiko saugumo užtikrinimas ir jo poreikių tenkinimas.

Jeigu Jūs nuspręsite kviesti vaikų globos įstaigoje augantį vaiką svečiuotis į savo namus, turite žinoti, kad Jums nėra privaloma su juo praleisti kiekvieną savaitgalį. Svarbu susitarti su vaiku dėl tolimesnių susitikimų, pranešti, jei susitikti negalite, kad vaikas pasitikėtų Jumis, nesijaustų atstumtas ir nereikalingas. Sudarant sutartį su vaikų globos įstaiga, gali būti nurodomos konkrečios datos, kada ketinama priimti vaiką svečiuotis.

Svarbu žinoti, kad laikinai svečiuotis gali ne jaunesnis kaip 5 metų vaikas, augantis socialinės globos įstaigoje, išskyrus atvejus, kai vaikas išleidžiamas laikinai svečiuotis pas giminaičius arba siekiant neišskirti brolių ir seserų, bet ne jaunesnis kaip 3 metų. Laikinai svečiuotis išleidžiami vyresni vaikai, kadangi tokio amžiaus vaikams jau galima paaiškinti laikino svečiavimosi taisykles. Mažesnis vaikas nesupras, kad jis negyvens nuolatos su asmeniu, kuris priima jį laikinai svečiuotis, jog asmuo netaps jo šeima, o bus tiesiog draugas.

Jeigu Jūs norite, kad Jūsų šeimoje svečiuotųsi vaikų globos įstaigų globotinis (rūpintinis), dėl vaiko išleidimo laikinai svečiuotis turite kreiptis į gyvenamosios vietos savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyrių ir pateikti šiuos dokumentus:

1) rašytinį prašymą dėl vaiko išleidimo laikinai svečiuotis;

2) asmens tapatybę patvirtinančio dokumento kopiją;

3) pagal apskaitos formą Nr. 046/a išduotą medicininį pažymėjimą.

Mokymai pagal Bendrąją globėjų (rūpintojų) ir įtėvių mokymo ir konsultavimo (GIMK) programą Jums neprivalomi, tačiau bus atliekamas Jūsų tinkamumo priimti vaiką laikinai svečiuotis patikrinimas. Šis patikrinimas atliekamas ne ilgiau kaip per 30 kalendorinių dienų nuo prašymo dėl vaiko išleidimo laikinai svečiuotis pateikimo dienos savo gyvenamosios vietos Vaiko teisių apsaugos skyriui.

Svarbu žinoti, kad Vaiko teisių apsaugos skyrius:

- išsiaiškina, ar Jūs nesate priskirtinas asmenims, pas kuriuos draudžiama išleisti laikinai svečiuotis vaiką;

- kreipiasi teisės aktų nustatyta tvarka į Informatikos ir ryšių departamentą prie Vidaus reikalų ministerijos dėl pažymos apie Jūsų teistumą (ar Jūs esate teistas, ar jau išnykęs teistumas, ar neteistas) gavimo;

- bendradarbiaudamas su atestuotais socialiniais darbuotojais išsiaiškina, ar Jūs tinkamas ir ar galite priimti vaiką laikinai svečiuotis (išsiaiškina Jūsų buities ir gyvenimo sąlygas; Jūsų galimybes tenkinti vaiko poreikius; ar kartu su Jumis gyvenantys asmenys sutinka, kad vaikas laikinai svečiuotųsi);

- surašo išvadą apie Jūsų tinkamumą priimti vaiką laikinai svečiuotis ir ją Jums pateikia.

Jūsų pajamoms konkretūs reikalavimai nebus keliami, tačiau išvadoje dėl Jūsų tinkamumo priimti vaiką laikinai svečiuotis pažymima, ar Jūs gebėsite tenkinti fizinius vaiko poreikius.

Vaiko teisių apsaugos skyrius, gavęs teigiamą išvadą, Jums pateikia vaikų socialinės globos įstaigų sąrašą. Jūs taip pat galite kreiptis ir dėl galimybės svečiuotis konkrečiam vaikui, kurio poreikius Jūs galėsite geriausiai užtikrinti.

Jeigu būtų priimta neigiama išvada dėl vaiko priėmimo laikinai svečiuotis, apie sprendimo priimti neigiamą išvadą priežastis Jūs būsite raštu informuojamas. Gavęs neigiamą išvadą, Jūs galite pakartotinai kreiptis į Vaiko teisių apsaugos skyrių dėl vaiko išleidimo laikinai svečiuotis tik išnykus Vaiko teisių apsaugos skyriaus išvadoje nurodytoms priežastims. Socialinės globos įstaigos globojamo (rūpinamo) vaiko išleidimo laikinai svečiuotis pas nuolat Lietuvos Respublikoje ar užsienio valstybėje gyvenantį fizinį asmenį principus, sąlygas ir tvarką nustato Institucijoje globojamo (rūpinamo) vaiko išleidimo laikinai svečiuotis tvarkos aprašas.

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą