Mamos dienoraštis ir Pasididžiuojanti namų šeimininkė siūlo pasigaminti meksikietiškų tortilijų
TORTILIJOS
Susiruošiau sūnaus gimtadieniui pagaminti ką nors iš meksikietiškos virtuvės. Labai visi mėgstame tortiljas su jautienos faršo įdaru. Tik iki šiol tortilją su įdaru susukdavome į vamzdelį ir valgydavome. O šį kartą norėjosi kitaip. Ir kaip tik po ranka pasitaikė visų mėgstamas žurnalas "Žmonės" (šis numeris buvo pirmas, kurį aš perskaičiau visą, paprastai tik nuotraukas peržiūriu :-)), kuriame siūlė pasigaminti Meksikietišką quesadilla. Užsikabliavau už šios idėjos ir jau po savaitėlės kepiau tortiljas, kad nereikėtų pirkti - juk namie gamintas mielesnis :-)
Internete susiradau meksikietiškų tortiljų receptą, tačiau neradau pirkti kukurūzų miltų, tai kepiau tik iš kvietinių miltų. Tikiuosi, kad tik dėl šitos priežasties mano iškeptos tortiljos buvo labiau panašios į lietinius nei į pirktines tortiljas (nors nežinau ar meksikoje valgo būtent tokio skonio tortiljas ;-)) Bet tos lietinių skonio tortiljos buvo labai skanios ir tiko mano ruošiamai quesadilla`i.
Ir būtinai bus dar vienas bandymas, jau su kukurūzų miltais.
Reikės:
250 g kukurūzų miltų, 50 g kvietinių miltų, 600 g vandens, 3 valg. šaukštai saulėgražų aliejaus, 0,5 arb. šaukštelio maltų kalendrų (nebūtina, jei nepatinka), druskos žiupsnelis.
Iš šio produktų kiekio gavosi 10 tortiljų. Mano lietinių keptuvė yra 24 cm skersmens.
Gaminimas:
Visus produktus sumaišyti, kad gautųsi vientisa masė. Vandens pyliau puse stiklinės daugiau, nes tortiljų tešla mano galva gavosi kiek per tiršta. Užmaišytą tešlą palikti brinkti 2 val.
Įkaitinti lietinių keptuvę, įpilti šiek tiek aliejaus (naudojau pagal seną tvarką lašinio gabaliuką keptuvei sutepti), pilti samtį (jei keptuvė maža, keletą valg. šaukštų) tešlos į pakreiptą kampu keptuvę, kad tešla tolygiai pasiskirstytų. Pirmą pusę kepti ilgiau, kol blynas lengvai atšoka nuo keptuvės ir būna gražiai rusvas, apvertus antrą pusę kepti trumpiau, nes ji greičiau pradeda svilti. Iškepusias tortiljas laikiau paprasčiausiai lėkštėje vieną ant kitos sudėtas, nes ruošiausi jas dar apkepinti - jos buvo drėgnos, netraškios - pats tas quesadilla`i :-)
TORTILJA MEKSIKIETIŠKOJI QUESADILLA
Reikės:
20 keptų tortiljų arba 2 pakeliai pirktinių, 200-300 g fermentinio kieto sūrio, aliejaus, "Salsa" padažo (vietoje šio padažo padariau česnakinio, kuris labai tiko ir prie kukurūzų čipsų :-))
Reikės įdarui:
400 g jautienos faršo, 2 saldžiųjų paprikų, 1 didesnis svogūnas, 1 skardinės konservuotų pupelių (naudojau aštriame padaže), 1 skardinės pomidorų savo sultyse (be odelių), 4 česnako skiltelių, 1 pakelio "Taco" prieskonių, aliejaus.
Taip pat į įdarą galima dėti smulkintos aitriosios paprikos, konservuotų kukurūzų ir kitų daržovių - kas patinka ir jūsų nuomone tinka :-)
Gaminimas:
Paprikas, svogūną ir česnaką supjaustyti kubeliais ir troškinti su kitais įdaro produktais apie 20-30 min.
Sūrį sutarkuoti smulkia burokine tarka.
Įkaitinti lietinių keptuvę, pilti aliejaus, dėti vieną tortilją, ją apibarstyti tarkuotu sūriu, ant viršaus dėti keletą šaukštų įdaro, vėl barstyti sūriu ir ant viršaus uždėti antrą tortilją. Kai apatinis blynas gražiai apskrunda, apversti ir kepti kol taip pat gražiai apskrus. Kad verčiant įdaras nepabėgtų, ant apatinės tortiljos troškinį dėjau ne iki pat kraštų, ir tada abiejų blynų kraštus apspaudžiau pirštais.
Iškeptą quesadilla supjaustyti į keturias dalis ir tiekti ant stalo!
Česnakinį padažą padariau sumaišydama "iš akies" majonezą, aštrų pomidorų padažą bei nemažai smulkinto česnako, kad gerai jaustųsi česnako skonis.
Šaltinis: http://pasididziuojantinamuseimininke.blogspot.com/
|