Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Susitikime virtuvėje > Vaisių ir daržovių konservavimas > Daržovių ir prieskoninių žolelių šaldymas - patarimai ir keletas receptų
Dalintis

1. Šaldytas prieskonių mišinys

Turiu šaldytų krapų, bazilikų. Darže užaugo ir petražolės, pankoliai. Nutariau, kad reikia pasidaryti šaldytų prieskonių mišinių - paimi žiemą kubelį, meti į sriubą ir po namus pasklinda žalias vasaros aromatas :-) Ir jokios apgaulės, tik rankų miklumas :-)

Reikės:
krapų, petražolių, pankolių.  Proporcijos: krapų - 2 dalys, petražolių - 2 dalys, pankolio - 1 dalis.
Manau, kad į tokius mišinius galima įdėti ir kitų prieskonių. Kitą kartą darysiu su baziliku vietoje pankolio.

Gaminimas:
Jei reikia, prieskonius nuplauti, nusausinti, smulkiai supjaustyti, sumaišyti, dėti į ledukų formeles, užpilti vandeniu ir užšaldyti. Vėliau laikyti šaldymo maišeliuose arba indeliuose. Tik nepamirškite ant maišelio ar dėžutės užrašyti kokie prieskoniai užšaldyti! :-)

2. Šaldytos cukinijos

Atėjo eilė ir cukinijų šaldymui. Beeinat į virtuvę kilo mintis - gal galima ne paprastai užšaldyti cukiniją, bet padaryti ruošinius konkretiems patiekalams? Sugalvojau ir įgyvendinau :-) Paruošiau tarkuotos burokine tarka geltonos cukinijos mažuose indeliuose blyneliams, didesniuose - reikiamą kiekį pyragui, dideliuose indeliuose - žalią cukiniją apkepui, maišeliuose - žalią cukiniją troškiniams ir sriuboms.

Reikės:
cukinijų, burokinės tarkos, šaldymo indelių ir/arba maišelių.

Gaminimas:
Cukiniją nuplauti, nulupti žievę, išskobti sėklas, sutarkuoti burokine tarka arba supjaustyti norimo dydžio gabalėliais (gabaliukus reikėtų apvirti 3-4 min., greitai atvėsinti ir nusausinti), sudėti į dėžutes ar maišelius bei užšaldyti. Nepamirškite etikečių su data ir, jei reikia, produkto pavadinimu ;-) Iš vienos didelės geltonos cukinijos (pasverti pamiršau, bet buvo gal apie 2 kg jau paruošto produkto) pritarkavau 8 dėžutes po 300 ml.

 

3. Šaldytos šparaginės pupelės

Prisiminiau mano primirštą daržovių laikymo būdą - šaldymą. Šparagines pupeles šaldau pirmą kartą.

Reikės:
šparaginių pupelių,
puodo ir vandens (pupeles apvirti),
šaldymo maišelių.

Ruošimas:
Ankštis nuplauti, nupjaustyti galiukus, jei pupelės ilgos, galima supjaustyti norimo dydžio gabaliukais. Pupeles apvirti 3 min. Atvėsinti šaltame vandenyje, nusunkti, nusausinti,  sudėti į šaldymo maišelius ir užšaldyti. Galima laikyti 12 mėn. Užšaldytas pupeles virti 10 min.

 

4. Šaldyti krapai ledukuose

Niekada nemėgau visokių prieskoninių žolelių - vaizdas iš vaikystės: reikia valgyti sriubą, o ten plaukioja visokie krapai ir petražolės, o dar morkos ir svogūnai... Tikras siaubas! Dabar jau daugelis mano baimių yra nugalėtos (kaip košmaras vis dar maiste man atrodo petražolės, bet ir su šia baime kovoju :-)). Šiais metais iš savo darže augintų ekologiškų krapų pasidariau "atsargų žiemai" :-) Labai greita ir nesudėtinga, o rezultatas - švieži žali krapai vidury šaltos baltos žiemos!

Reikės:
krapų,vandens,
ledukų šaldymo formelių.

Gaminimas:
Krapus smulkiai supjaustyti, sudėti į šaldymo formeles ir užpilti vandeniu Dėti į šaldymo kamerą. Kai ledukai sušąla, galima išimti iš formelių ir ledukus sudėti į šaldymo dėžutes arba maišelius ir laikyti šaldymo kameroje. Taip visus metus sriuba kvepės vasara! Krapus galima atšildyti mikrobangų krosnelėje, o vandenį nupilus, panaudoti ne tik sriubų gardinimui, bet ir ten, kur reikia sausų krapų. Taip pat krapus galima sušaldyti ir be vandens, tiesiog supjaustyti ir sudėti į šaldymo dėžutę - bus birūs krapai tiems patiekalams, kur jų reikia "sausų".
Šiais metais auginu daug visokių prieskoninių žolelių (pirmą kartą savarankiškai "ūkininkauju" - valio! po truputį pildosi slaptos mažos svajonės - kaip gera!!! :-)) Tokiu pačiu būdu pasidarysiu įvairių prieskonių žiemai :-). Ir būtinai dalį džiovinsiu (tam tikslui labai noriu įsigyti džiovinimo mašiną).


- - - Šaldymas. Naudingi patarimai 

Šį kartą nebus jokio recepto, tik bendra informacija apie šaldymą. Nes kiekvienais metais tenka vėl ir vėl ieškoti informacijos kaip tai geriausia padaryti. Todėl tai bus atmintinė ir man pačiai, pasižyminčiai pažengusiu užmaršumu :-(
Taigi, keletas taisyklių, kurių reikėtų laikytis:

  • užšaldymui reikia naudoti sveikas, gražias, prinokusias, nesužalotas daržoves/vaisius;
  • daržovės/vaisiai turi būti švieži. Prieš šaldant daržoves/vaisius reikia įmesti trumpam į verdantį vandenį (apvirimo laikas skaičiuojamas nuo to momento, kai užverda vanduo įdėjus daržoves), po to apipilti šaltu vandeniu arba panardinti į labai šaltą vandenį (galima panaudoti ir ledukus, kad vanduo būtų kuo šaltesnis). Tada jos nepraranda spalvos, skonio, aromato, greičiau išverda; 
  • šaldytas daržoves/vaisius reikia laikyti tam skirtuose maišeliuose ar dėžutėse, geriausia mažomis porcijomis; 
  • smulkias uogas pirmiausia reikia užšaldyti ant padėklo, tada supilti į maišelius ar dėžutes. Tokiu atveju vaisiai išlaiko savo formą, nesusiklijuoja šaldant, netrūkinėja atšildant; 
  • uždarant maišelius reikia pašalinti orą (jis naikina produktų aromatą ir skonį). Ant kiekvieno maišelio/dėžutės reikia priklijuoti užrašyti užšaldymo datą; 
  • supakuotus produktus reikia užšaldyti kuo greičiau ir žemiausioje temperatūroje, priešingu atveju daržovėse/vaisiuose susidaro pernelyg dideli ledo krištolėliai, kurie naikina produktų struktūrą; 
  • atšildyti produktus reikėtų šaldytuve, neskubant, tada jų skonis ir išvaizda būna geriausi; 
  • daržoves virti neatšaldytas; 
  • kartą atšildžius produkto vėl užšaldyti negalima, būtina kuo skubiau po atšildymo panaudoti.

Šaltinis:http://pasididziuojantinamuseimininke.blogspot.com

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



rima Data: 2017-09-23 15:09:48
Šaldyti prieskonines žoleles yra man asmeniškai pats paprasčiausias būdas. Daug skaičiau internete, kaip tinkamai apsirūpinti atsargomis žiemai.Čia radau neblogų patarimų. [url=https://www.nojus.lt/patarimai/prieskonines-zoleles-4-seasons-augink-visus-metus] prieskonines zoleles Kokių patarimų savo išbandytų galite parekomenduoti?

http://www.nojus.lt/prieskonines-zoleles-4-seasons-augink-visus-metus Data: 2016-12-05 13:12:03
Šaldyti prieskoniniai žolelių mišiniai šaltuoju metų laiku yra kažkas nepaprasto... visada stengiuosi, kaip įmanoma daugiau visko prisišaldyti. :)

Aurelija Data: 2015-07-22 23:07:43
Sveiki.Gal kas bandete uzsisaldyti petrazoles?

- - - - ADMIN Data: 2011-10-05 10:10:32
Mamos dienoraščio forumietės labai išmintingos ir išradingos, jos mus išmokė šaldyti net svogūnų laiškus :)

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą