Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Kviečia fotografuotis asmenukei ir tarti „ne“ moderniai vergijai

Dalintis

Kviečia fotografuotis asmenukei ir tarti „ne“ moderniai vergijai

Gegužės 12-ąją (šeštadienį) Lietuvoje ir pasaulyje bus minima Sąžiningos prekybos diena. Ta proga gyventojai kviečiami dalyvauti akcijoje – fotografuotis specialiai asmenukei kartu su viso pasaulio gyventojais bei pasitikrinti, ar jie neprisideda prie šių dienų modernia vergija vadinamos nesąžiningos prekybos.

Kasdien bent keletas produktų į mūsų prekių krepšelį atkeliauja iš pietinių valstybių – kava, kakavos pupelės ir jų produktai, kai kurių rūšių arbata, bananai, ananasai, taip pat medvilnės pluoštas iš kurio gaminami mūsų drabužiai ir daugybė kitų.

„Mus džiugina kokybiški produktai, o ypač patraukli jų kaina. Deja, dažniausiai ji yra mažinama išnaudojamų darbininkų sąskaita“, - atkreipia dėmesį akciją inicijavusios nevyriausybinių organizacijų asociacijos „Litdea“, skleidžiančios mūsų šalyje sąžiningos prekybos idėjas, prezidentas Tomas Kurapkaitis.

Tarptautinė darbo organizacija (International Labor Organization), nuolat stebinti darbuotojų teisių pažeidimus pasaulyje, 2017 m. prievartinio darbo tyrimo ataskaitoje pateikia pribloškiančius duomenis – visame pasaulyje apie 24,9 milijonai žmonių yra prievartinio darbo aukos. 71 proc. jų sudaro moterys ir mergaitės, o 25 proc. – vaikai. Prievartinis darbas egzistuoja tiek privačiame, tiek valstybiniame sektoriuose, kur aukos susiduria su nesąžiningumu, pažeminimu, smurtu, moterys ir mergaitės dažnai patiria ir seksualinį išnaudojimą.

Pagrindiniai sąžiningos prekybos principai: ar žinote?

Siekiant suvaldyti išnaudojimą ir gerinti besivystančio pasaulio valstybių darbo rinkos situaciją buvo pradėtas Sąžiningos prekybos („Fair Trade“) judėjimas. Tai produkcijos ženklinimo sistema, leidžianti pirkėjui atpažinti ir pasirinkti prekes, kurių gaminimo procese buvo laikomasi pagrindinių Sąžiningos prekybos principų.

„Fair Trade“ ženklas reiškia, kad dalis pelno yra investuojama į vietos bendruomenės problemų sprendimą, užtikrinamas vadybos skaidrumas ir atskaitingumas, įtraukiant ir darbuotojus, už produktus mokama teisinga iš anksto sutarta kaina (plantacijų savininkai gali planuoti auginimo apimtis), gamintojai  gauna  didesnę  dalį  pajamų  nuo  galutinės  prekės  kainos, o visoje pardavimo grandinėje stengiamasi išvengti tarpininkų.

Pasak T. Kurapkaičio, taip pat šis ženklas užtikrina, kad produktų gamybos procese nenaudojamas vaikų bei prievartinis darbas, mokamas nediskriminuojantis darbo užmokestis nepriklausomai nuo lyties, rasės, tautybės ar kt., gamintojai darbuotojams garantuoja sveikatos ir socialinį draudimą, kitas palankias darbo sąlygas, yra tausojama gamta ir kt.

Akcijos asmenukės pasklis po pasaulį

Kasmet antrąjį gegužės šeštadienį minima Sąžiningos prekybos diena skirta informuoti kuo daugiau žmonių, skatinti organizacijas ir politikus imtis iniciatyvos ir kovoti su išnaudojimu darbe. Nevyriausybinių organizacijų asociacija „Litdea“ šią dieną siekia atkreipti dėmesį į skirtingą produktų gamybos procesą ir už jo slypinčius socialinio teisingumo aspektus.

„Sąžiningos prekybos dieną minime piliečių sąmoningumo šventę. Savo sąmoningais vartojimo pasirinkimais kuriame pasaulį su mažiau skurdo, švaresne gamta, su daugiau įgalintų bendruomenių Afrikoje, Lotynų Amerikoje ar Azijos šalyse. Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą, ji tapo ir šalimi donore, prisidedančia prie Darnaus vystymosi tikslų įgyvendinimo. Šie veiksmai yra ne tik politinės valios objektas, bet ir kiekvieno piliečio atskirai“, - įsitikinęs „Litdea“ prezidentas T. Kurapkaitis.

Sąžiningos prekybos dieną asociacija „Litdea“ ir prekybos tinklas „Rimi“ sieks atkreipti gyventojų dėmesį, kodėl svarbu rinktis sąžiningos prekybos ženklais pažymėtus produktus ir kaip kiekvienas iš mūsų gali asmeniškai prisidėti prie teisingumo ir neišnaudojimo kultūros pasaulyje kūrimo.

„Mūsų parduotuvėse galima rasti didelį „Fair Trade“ ženklu pažymėtų prekių asortimentą ir jis vis didėja. Siekiame šviesti savo pirkėjus, kad visi kartu prisidėtume prie sąžiningesnės gamybos ir geresnių darbo sąlygų visame pasaulyje“, - sako Giedrė Buivydienė, „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė. Gegužės 12 d. 12-18 val. Vilniuje, prekybos centre „Rimi“ Šiaurės miestelyje, pirkėjai bus kviečiami paragauti sąžiningomis sąlygomis pagaminto šokolado, kavos ir daugiau sužinoti apie sąžiningos prekybos judėjimą. Taip pat akcijos savanoriai kvies gyventojus fotografuotis asmenukei su pasauliniu Sąžiningos prekybos ženklu – tokioms pat asmenukėms tądien fotografuos viso pasaulio gyventojai, o jų nuotraukos pasklis po socialinius tinklus.

„Sąžiningi vartotojai yra labai svarbūs siekiant mažinti skurdą pasaulyje. Būtent jie remia gamintojų, darbuotojų ir sąžiningų prekybos įmonių siekį diegti sąžiningą prekybą ir tvarią prekybos sistemą“, - kviesdamas prisijungti prie akcijos pažymi T. Kurapkaitis.

Milda Lukoševičiūtė

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą