Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Maitinimas

Dalintis

  Pienukas, košytės ir kiti mažiukų gardėsiai: kaip, kiek ir kada.



Patarimai, kaip išsirinkti pientraukį

 

   

Patarimai, kaip išsirinkti pientraukį Žindymo pradžia nėra lengva. Šiuo periodu dažnai moterys susiduria su pieno gausa, jo trūkumu, mastitu ar pažeistų spenelių problema. Tokiais atvejais labai praverčia pientraukis. Pientraukis tiesiog būtinas, kai mama grįžta į darbą arba karts nuo karto nori išeiti į kiną, tačiau trokšta, kad vaikas būtų pamaitintas jos pienu. Pientraukių pasirinkimas rinkoje yra didžiulis. Kokį pientraukį išsirinkti: rankinį ar elektrinį? Kada vertėtų juo pasirūpinti? Į ką atkreipti dėmesį renkantis pientraukį? Patarimais dalinasi Varlė.lt vaiko ir mamos prekių grupės specialistai. Ka ...





Užkandžiai (nuo 11 - 12 mėn. )

 

   

Sūrio lazdelės (nuo 11-12 mėn.) Ingredientai: 175g miltų, 75g sviesto, 115g tarkuoto fermentinio sūrio, 1 kiaušinis. Paruošimas: Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Į dubenį suberkite miltus. Įdėkite sviestą ir gerai ištrinkite jį su miltais, suberkite tarkuotą sūrį. Atidėkite 1 valgomą šaukštą išplakto kiaušinio, o likusį - supilkite į tešlą. Tešlą gerai išminkykite, jei reikia - šiek tiek įpilkite vandens. Ant miltais pabarstyto paviršiaus lengvai išminkykite ir iškočiokite tešlą. Patepkite paviršių likusiu kiaušinio plakiniu. Supjaustykite juostelėmis ir sudėkite į kepimo skardą. Kepkite 8-10 m ...





Omletai ir apkepai ( nuo 12 mėn. )

 

   

Apkepas su faršu arba "Netikras zuikis" (nuo 11-12 mėn.) Ingredientai: kalakutienos faršo (apie 200 g), kiaušinio trynys, pusė vidutinio dydžio morkos, pusė vidutinio dydžio obuolio, 1 valgomasis šaukštas avižinių dribsnių, 1 valgomasis šaukštas džiūvėsėlių, truputis sviesto, aliejaus, druskytės ir prieskoninių žolelių.   Paruošimas: Nuskuskite ir burokine tarka sutarkuokite morką, obuoliui nulupkite žievelę, išskobkite šerdį ir taip pat sutarkuokite burokine tarka. Tuomet sutarkuotą morką ir obuolį patroškinkite svieste apie 10 min. ir sudėkite juos į kalakutienos faršą. Viską išmaišykite, kartu įdėję kiaušinio trynį, avižinius dribsnius, ...





Pieno, varškės patiekalai kūdikiams nuo 10 -11 mėn.

 

   

Sveikuolių varškytė (nuo 10-11 mėn.) Ingredientai:  100 g varškės, 3 valgomieji šaukštai mėgiamo jogurto, pusė banano. Paruošimas: Visus ingredientus sutrinkite blenderiu/trintuve. Galite paskaninti uogomis ar vaisiais. Jei norite, kad varškytė būtų tirštesnė - dėkite mažiau jogurto, jei skystesnė - daugiaus.   Sveika, natūralu ir paprasta.     Varškės kukulaičiai su obuoliais (nuo 11 mėn.) Ingredientai: 120-130 g varškės(geriau tinka pusriebė),kiaušinio trynys, pusė vidutinio dydžio obuolio, arbatinis šaukštelis bulvių krakmolo, žiupsnelis cukraus ir cinamono.   Paruošimas: Į dubenėlį sudėkite varškę, kiaušinio trynį ir ge ...





Daržovių tyrelės su triušiena nuo 7-8 mėn.

 

   

Daržovių tyrelės su triušiena (nuo 7-8 mėn.) Triušienos tyrelė su daržovių tyrele (nuo 7-8 mėn.)   Igredientai: gabalėlis triušienos (apie 100 g, kai išvirs - liks apie 50 g), vidutinio dydžio bulvė , 2 nedidelės morkos, riekelė moliūgo .   Paruošimas: Mėsytę įdėkite į puodą su verdančiu vandeniu virti. Mėsytei pavirus 5 min., vandenį galite nupilti ir užpilti naujo vandens, arba nugriebkite vandens paviršiuje susidarančias putas (jei jų atsirastų). Triušiena ant silpnos ugnies virs apie 45  min. Kitame puode  pasiruoškite virti daržoves. Sudėkite į puodą su verdančiu vandeniu nuskustas morkas, po keli� ...





Troškiniai ir sriubos nuo 10-11 mėn.

 

   

Vištienos sriuba su pomidorais Ingredientai: gabalėlis vištienos krūtinėlės (apie 60-70 g.), išverdamas atskirai. saujelė ryžių, nedidelis pomidoras, keli griežinėliai poro.   Paruošimas: Išvirkite gabalėlį vištienos (atskirai nuo kitų produktų). Į verdantį vandenį (apie 2 stiklines) kitame puode įberkite perplautus ryžius ir ant silpnos ugnies pavirkite apie 10 min. Tuomet įdėkite keletą griežinėlių poro, gabalėliais supjaustytą pomidorą (be odelės, kurią nulupsite paprasčiau jį 15 sekundžių įmerkę į verdantį, o po to - į šaltą vandenį), įberkitę trupinėlį druskos ir dar pavirkite apie 10 min. Tuomet viską (kartu su vištiena) su ...





Daržovių ir mėsos sriubytės ( nuo 7-8 mėn. )

 

   

Trinta moliūgų-bulvių sriubytė (nuo 7-8 mėn.) Ingredientai: pusė nedidelio moliūgo (arba keli griežinėliai didesnio moliūgo), 2-3 nedidelės bulvytės, 1 morkytė, 1 mažas svogūnas (galima nedėti), grietinėlės šlakelis, 150-200ml daržovių sultinio (galima naudoti ir tiesiog vandenuką), truputis sviestuko.     Paruošimas: Bulvytes (supjaustytas nedideliais kubeliais) su moliūgu užpilkite daržovių sultiniu (arba vandenuku) ir virkite, kol suminkštės - apie 15 min. Morkytes (sutarkuotas burokine tarka) su svogūniuku (smulkiai supjaustytu) šiek tiek patroškinkite svieste, sudėkite į puodą su verdančiomis bulvytėmis ir moliūgu ir dar kelias minutes pav ...





Daržovių ir vaisių tyrelės ( nuo 6- 7 mėnesių )

 

   

Kopūstų-obuolių tyrelė (nuo 6-7 mėn.)   Ingredientai:   vidutinio dydžio obiuolys,  stiklinė smulkinto raudonojo ar baltagūžio kopūstoObuolių-morkų tyrelė (nuo 6-7 mėn.)    Ingredientai:    - obuolys (vidutinio dydžio),   -morka  (vidutinio dydžio),        Paruošimas:   Nuskutę morką ir išskobę šerdį, supjaustykite gabalėliais ir ant silpnos ugnies virkite vandenyje apie 10 min. Vandens pilti tiek, kad morkas apsemtų. Tada sudėkite gabalėliais supjaustytą obuolį (kuriam prieš tai išėmėte šerdį, nulupote odelę), įberkite žiupsnelį cinamono ir dar 10 min. lėtai ...





Daržovių tyrelės su mėsyte (nuo 7-8 mėn.)

 

   

Tyrelė su kiaulienos liežuviu "kiaulienos liežuvis+bulvė+morka+brokolis" (nuo 7-8 mėn.)   Ingredientai: kiaulienos liežuvis (virkite visą - tyrelei užteks pusės), vidutinio dydžio bulvė, vidutinio dydžio morka, šakelė brokolio.   Paruošimas: Pavirkite liežuvį 10-15 minučių, tada nupilkite vandenį ir užpilkite naujo vandens. Įdėkite lauro lapelį ir virkite lėtai, uždengę puodą, apie 1,5 valandos. Likus liežuviui virti apie pusvalandį, į kitą puodą su verdančiu vandeniu sudėkite gabalėliais supjaustytą bulvę, morką ir virkite apie 20 minučių. Tuomet prie verdančių daržovių sudėkite supjaustytą moliūgą ir dar pavirk ...





Arbata - gyvybės eliksyras

 

   

Klausimai - atsakymai   Arbatos (lot. herba - žolė) lapelyje yra daugiau nei 130 įvairių naudingų žmogaus organizmui medžiagų, todėl ji gerai visiems: kūdikiams, mažiems vaikams, jaunuoliams, suaugusiesiems, senukams. Arbata ne tik gaivina (geriama karšta, šilta, drungna ar su ledu), bet ir yra pirmas, beje, natūralus vaistas sunegalavus. Tiesa: mažamečiams vaikams, nėščioms moterims ir maitinančioms mamoms reikėtų gerti tik silpną, nedaug pasaldintą arbatą.     Juodoji ir žalioji arbata - puikus vai­kų mitybos produktas, tik jį reikia de­ramai paruošti. Svarbiausios taisyklės: ● kūdikiams ir mažamečiams vai­kams reikėtų duoti labai silpnų arba­tėlių: ¼ arbatinio šaukštelio arbatžo­lių užpilti ½ I verdančio vandens; ● k ...





Žindymas: galimi nesklandumai

 

   

Be abejonės, tinkamiausias naujagimių ir kūdikių maistas - motinos pienas. Jis patenkina visus mažylių maitinimo poreikius pirmąjį gyvenimo pusmetį. Nors maitinimas krūtimi yra natūralus procesas, kai kurioms mamoms ir kūdikiams pasiseka ne iš pat pradžių. Kartais dėl patirties stokos ar dėl fizinių veiksnių maitinančioms motinoms iškyla sunkumų.   „Nu­graužti“ spe­ne­liai Ši problema bene dažniausia. Neretai ma­mos skun­džia­si skaus­min­gais, pa­žeis­tais, „nu­grauž­tais“ spe­ne­liais. 98 proc. tai yra ne­tai­syk­lin­go žin­dy­mo pa­sek­mė. Bū­ti­na ieš­ko­ti prie­žas­ties, su­kė­lu­sios spe­ne­lių pa­žei­di­mą. Pa­tik­rin­ki­te, ar vai­ke­lis tei­sin­gai glau­džia­mas prie krū­ties, ar n� ...





Dvyliktas mėnuo – laikas pratintis prie bendro šeimos maisto

 

   

Nuo dvylikto mėnesio vidurio po truputėlį galima bandyti pratintis prie bendro šeimos maisto. Pradžiai tiktų trinta daržovių ar pieniška sriuba. Tik ji turėtų būti nepersūdyta ir išvirta be aštrių prieskonių: lauro lapų, pipirų. Kūdikiui maistą geriau pagardinti tokiais prieskoniais kaip krapai, petražolės, mairūnas. Atsargiai su sriubos tirščiais. Kol kas gal geriau sriubytę vaikui duoti be tirščių. Paspringti makaronu tokiame amžiuje – vieni niekai.   Geriau neskubėti su keptu maistu. Galima vaikelį pamaitinti miltiniu blynu. Kito kepto maisto galima duoti nebent vieną kitą gabaliuką iš patiekalo vidurio, tik ne skrudintų pakraščiukų. Sunkokai virškinami bulviniai blynai.   Atkreiptinas dėmesys, kad bet koks maistas nuo tėvelių st ...





Vienuolikto mėnesio naujovės – kiaušinis, pupelės, persikas

 

   

Apie vienuoliktą – dvyliktą mėnesį vaikučiui jau galima paragauti minkštai virto kiaušinio. Kodėl ne kieto? Minkštas lengviau virškinamas. Tačiau visgi kiaušinį reikėtų pavirti ne trumpiau kaip 5 minutes. Kitaip nežus vaikui ypač pavojingos salmonelės, kurių gali būti likę ant kiaušinio lukšto. Kitos apsisaugojimo nuo salmonelių priemonės: neimkite įtrūkusio kiaušinio, prieš verdant jį gerai nuplaukite, į vandenį įpilkite truputį acto ar citrinos rūgšties.   Vaikučio pažintį su kiaušiniu reikėtų pradėti nuo trynio. Tai vertingiausia kiaušinio dalis.   Kiaušinio patiekimo kūdikiui būdų yra daugybė. Galima duoti kiaušinio vieno, ypač trynio. Galima įsukti į daržovių košę. Galima įmušti į mėsos ar žuvies kukuliukus. Be ...





Dešimtas mėnuo – pažintis su žuvimi, jogurtu, kefyru ir varške

 

   

Dešimties mėnesių kūdikis per parą turėtų suvalgyti ir išgerti apia 1/9 savo svorio maisto, t.y. 1000-1200 ml. Šiuo periodu svarbiausias maistas – vis dar išleika mamos pienas, o jei jo nėra – mišinukas ar karvės pienas, skiestas trečdaliu kruopų nuoviro. Mamos pienu vaikelį reikėtų maitinti dukart per dieną po 200-220 ml.   O kitus tris dienos maitinimo kartus vaikutis turėtų suvalgyti tokį pat kiekį jau gerai žinomos daržovių ar kruopų košės. Geriausia kruopienę, pagardintą trintu obuoliu, pasiūlyti pusryčiams ir vakarienei, o pietums išvirti daržovių košės su mėsyte arba nuo šio mėnesio jau ir žuvimi.   Tą pačią dieną ir mėsos, ir žuvies kūdikiui duoti negalima. Tokios įvairovės jo skrandukas suvirškinti dar nepajėgus. ...





Devintas mėnuo – į košytę galima įpilti karvės pieno

 

   

Devintame mėnesyje didelių naujovių kūdikio maisto racione nėra. Vaikutis tęsia pažintį su įvairiomis kruopomis. Tačiau vieną svarbią staigmeną devynių mėnesių sulaukusiam žmogučiui visgi galima pasiūlyti. Į košę vietoje daržovių nuoviro, mišinėlio ar mamos pieno, galite šliukštelėti šlakelį karvės pienuko. Tačiau šlakelis neturėtų viršyti daugiau nei 50-100 ml.   Tai, kad nuo devinto mėnesio karvės pieno galima šliukštelėti į košytę, o neturinčios savo pieno mamos vietoje jo duoda karvės pieno skiesto vienu trečdaliu kruopų nuoviro, nereiškia, jog devynių mėnesių vaikas jau gali drąsiai gerti karvutės pieną gryną. Gydytojai rekomenduoja gryną karvės pieną pradėti duoti ne anksčiau kaip dvyliktame mėnesyje, o gal net tik ...





Aštuntas mėnuo – metas kruopų košei

 

   

Aštunto mėnesio naujovė kūdikio maisto meniu – kruopų košė. Kruopos vertingos, nes jose gausu kalcio, fosforo ir vitamino B2. Ryžiai stabdo viduriavimą, kukurūzai padeda atsinaujinti pažeistai žarnyno gleivinei. Ryžių ir kukurūzų košelė labai tinka ir kitokių virškinimo problemų turintiems kūdikiams, kuriems blogai auga svoris, pučia pilvuką. Kūdikiams geriausiai tinka grikiai, avižos, ryžiai, miežiai, kukurūzai. Manų kruopos - mažiausiai vertingos.    Kaip kruopų košę virti? Ryžius, avižas, grikius ar miežius sumalkite kavos malimo mašinėle ar nusipirkite kruopų miltų. Košę virkite vandenyje. Taip pat kaip ir į daržovių košytę, į kruopienę šliukštelėkite pusę šaukštelio aliejaus ir dar pavirkite. O į išvirtą įpilkite ...





Septintas mėnuo – paragaukime mėsos

 

   

Tęsiame rašinių ciklą apie kūdikio mitybą. Šį kartą - septintas gyvenimo mėnuo.   Obuolio, šeštą mėnesį pradėto ragauti po labai nedaug, sulaukęs septynių mėnesių Jūsų žmogutis gali suvalgyti žymiai daugiau. Trintu obuoliu, vaisių tyre ar sultimis galite vaišinti jį tarp maitinimų. Atidžiai stebėdami, ar vaikas nealergiškas, pasiūlykte jam šviežių (tik ne prisotintų chemikalais) sutrintų braškių ar žemuogių, slyvų ar vyšnių, mėlynių ar serbentų. Tik nedėkite į tyrę cukraus.   Didžiausia šio mėnesio naujiena mažylio maisto racione – mėsytė. Naudingiausia jautiena ir veršiena. Tačiau vertinga ir triušio, nutrijos mėsa. Kartais racioną galima paįvairinti neriebia kiauliena ar vištiena. Tačiau visąlaik stebėkite, ar ...





Šeštas mėnuo – laikas pradėti maitinti papildomu maistu

 

   

Pradedame straipsnių ciklą apie tai, kuo maitinti kūdikį kiekvieną mėnesį, kol jam sueis metukai. Pirmasis rašinys - apie pirmąjį primaitinimą.   Anksčiau gydytojai patardavo košytę kūdikiui virti sulaukus vos 4 mėnesių. Šiandien specialistai įsitikinę, kad vaikui iki 6 mėnesių visiškai pakanka mamos pieno. Nuo ketvirto mėnesio papildomas maistas yra būtinas, tik jei valgydinant kūdikį vien mamos pienu, nustoja augti jo svoris.   Pirmasis kūdikio papildomas maistas – daržovių košė. Košė gali būti įsigyta parduotuvėje, bet gali būti gaminta ir namie. Tinkamiausios daržovės pirmajai košei – bulvė, morka ir kopūstas. Geriausia, užaugintos savo darže arba pirktos turguje iš bobutės ar dieduko. Labai gražios išvaizdos parduotuvinė ...





Virė virė košę ...

 

   

Prieš dešimt – penkiolika metų vaikų gydytojai 3 savaičių kūdikiams skirdavo sulčių, o pirmąsias košes ragaudavo 3-4 mėnesių mažyliai. Šiandien pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja iki pusės metų kūdikį maitinti tik motinos pienu, nereikia duoti jokios arbatos ar vandens. Motinos pienas patenkina visus kūdikio poreikius. Kai vaikas sulaukia šešių mėnesių, jam išdygsta pirmieji dantys, pats metas paragauti ir rimtesnio valgio. Kuri košė yra geresnė: išvirta mamos ar parduotuvėje nupirkta specialiai kūdikiui pagaminta košė?   Pediatrė ir vaikų psichiatrė Aurima Dilienė pataria mamoms pirmiausia pratinti kūdikius prie daržovių košės. Paprastai pradedama yra nuo daržovių. “Kadangi šiais laikais visi vaikai yra labai alergiški, gyd ...





Mamos pienas – ir maistas, ir apsauga, ir meilė

 

   

Su pir­mu įkvė­pi­mu nau­ja­gi­mis svei­ki­na ma­mą, tė­tį, pa­sau­lį. Tuoj po gi­mi­mo jam tin­ka­miau­sia vie­ta – nu­oga mo­ti­nos krū­ti­nė. Čia šil­ta, gir­di­si ma­mos šir­dies pla­ki­mas, jaučiamas jos odos kvapas... Pirmą kartą apkabina švelnios rankos. Viskas pirmą kartą, todėl taip svarbu. Apie kūdikio maitinimą motinos pienu pa­sa­ko­ja „Northway“ medicinos centro generalinis direktorius profesorius habilituotas daktaras Vytautas Basys.   Kokia to stebuklingojo mamos pieno sudėtis? Kodėl jis toks reikšmingas?   Mamos pienas vaikui suteikia visas vystytis ir augti reikalingas medžiagas, saugo nuo ligų ir infekcijų. Todėl žindymas – geriausias žmonijai žinomas kūdikio maitinimo būdas. Amerikos pedi ...





Ar negalinti žindyti moteris yra blogesnė mama savo mažyliui?

 

   

Šiandien mamoms jau nebereikia vadovautis klaidinga teorija, kad kūdikį reikia maitinti ne dažniau nei trys su puse valandos. Nė vienas šių dienų pediatras nerekomenduos jaunai mamai trijų savaičių kūdikiui pasiūlyti šviežiai išspaustų morkų ar obuolių sulčių, o tyrėmis ar košėmis pradėti primaitinti nuo keturių mėnesių amžiaus kaip prieš penkiolika ar dvidešimt metų. Respublikinio mitybos centro faktinės mitybos centro skyriaus vedėja daktarė Roma Bartkevičiūtė sako, kad gamta nieko geriau nesugalvojo, kaip maitinti kūdikį natūraliai motinos pienu. Ir iki 6 mėnesių kūdikiui jokio kito maisto duoti nereikia.   “Motinos yra pats geriausias, pats tinkamiausias kūdikiui jis yra nepaneigiamas ir niekas negali įrodyti, kad gali būti kitaip, ...



Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



Edita Data: 2014-10-23 07:10:41
Mano mazylis taip pat skanauja visko nuo 5 menesiu. Godziai valgo mamos virtas koses, kokios jos bebutu. Seka akim mus valgancius ir ziojasi kai tik pamato sauksta. Taip mes visi skirtingi ir mazyliai greit parodo ko jie nori ir kada pasiruose. O Mano pienas jam ir desertas ir migdomieji:-)

As Data: 2013-10-22 22:10:34
Mano mazyliui 6 men, jis jau valgo 4 kartus kosyte dienoje ir tik 2 kartus geriam pienuka. Informacija tikrai gera, bet labai daug kas bent jau mums neatitinka. Kiekvienas vaikas individualus, ir kiekviena mama jaucia kas jos mazyliui tinka, o kas ne.

Sandra24 Data: 2013-04-26 14:04:43


dziude Data: 2013-01-09 22:01:27
Sveiki,cia radau tikrai saunios info,bet noreciau dar suzinoti kaipgi atrodo tas pradinis kudikio maistelio surykiavimas. tarkim kai jau valgys darzoviene,kosytes,mesyte,vaisius..kaip suskirstyti pusryciu,pietu,vakarienes meniu.Aciu..

viktorijia secenova Data: 2012-12-20 22:12:55
kiek 8 metu vaikas turi suvalgyti per diena?

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą